Çocuklar iletişimin temel ilkelerini ve saygılı iletişim kurmayı çevrelerindeki yetişkinleri, temel olarak birincil bakım verenlerini, yani ebeveynlerini gözlemleyerek öğrenirler. Ebeveynlerin iletişim kalıpları, çocuğun iletişim kurma biçimini şekillendirmede temel bir rol oynar. Bununla birlikte, herkes gibi ebeveynler de zaman zaman çocukları için istedikleri örneği oluşturamayabilirler. Ancak, ebeveynin çocuk üzerindeki bu etkisinin bilincinde olması, olası iletişimdeki olası hataların azalmasına katkıda bulunabilir.

Etkileşimlerimizde yaştan bağımsız olarak karşımızdaki kişiye saygı göstermek, çocukların öğrenmeleri gereken en temel iletişim kurallarından biridir. Çocuklara bunu öğretmenin yolu, onlara bu saygıyı göstermekten geçer. Bunu yapmamanın gerekliliği çok aşikar gibi görünse de, ne yazık ki bu durumlara günlük yaşamımızda sıklıkla şahit olabiliyoruz.

Kimi zaman yetişkinler, çocukların “konuşulanları nasıl olsa anlamayacağını” düşünerek, normalde çocuğun bilmesinin gerekli olmadığı konular hakkında çocuğun yanında sohbet edebilirler. Çocuğun bulunduğu ortamda bir arkadaşa eş ya da çocuğun hayatındaki önemli biri ile yaşanan sorunları anlatmak ya da çocuk hakkında şikayetlerde bulunmak ve çocuğu eleştirmek, çocuğun oradaki varlığını yok saymak anlamına gelir. Çocuk başka bir şeyle meşgul gibi görünse de yanında konuşulan her şeyi duyar ve anlar. Bir yetişkin söz konusu olduğunda böyle bir davranış sergilemediğimiz gibi, sırf yaşları küçük olduğu için çocuklar için de aynı davranışta bulunmamak gereklidir. Yaşı her ne olursa olsun, her çocuk kendisine saygı gösterildiğini hissetmelidir.

 

ETİKETLER:
  • Mentalica
  • 25 Eylül 2020
  • 1881 Okunma